Войната на Господарите се ожесточава

 

„Единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата „Striscia la Notizia"

 

 

Още когато избухна скандалът със свалянето на „Господари на ефира” от bTV, стана ясно, че раздялата няма да е лека. Не след дълго от екипа на Нова ТВ обявиха, че шоуто за гафове ще се завърне в ефира на медията. Оттам даже вече промотират новия сезон на предаването.

 

 

Днес в tochka.bg получихме писмо от bTV,  което гласи следното:

 

 

"bTV: Оригиналът на формата Striscia la Notizia в България, познат доскоро с името „Господари на ефира”, ще се излъчва единствено в каналите на bTV Media Group.

 

 

Българската версия на италианското шоу ще носи името "Господарите".

 

 

Собственикът на bTV Media Group – Central European Media Enterprises (CME) - придоби ексклузивни права върху италианския формат Striscia la Notizia за територията на няколко държави, между които е и България, за период от 3 години. Оригиналната версия на хитовото развлекателно шоу у нас ще носи името "Господарите" и ще се излъчва в каналите на bTV Media Group.

 

 

„Единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата Striscia la Notizia в България. В същото време Нова телевизия рекламира излъчването на „десети сезон” на шоуто „Господари на ефира” - предаване, създавано до момента като българската версия на Striscia la Notizia. Рекламните послания на Нова ТВ са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова ТВ”, коментира Анна Горанова, директор „Правен отдел”, bTV Media Group.

 

 

Снощи bTV Media Group предприе действие, с което да защити правата си върху формата Striscia la Notizia, като излъчи в ефира на bTV Comedy епизод от предаването "Господарите". Тази стъпка беше предприета единствено с цел защита на правата на bTV Media Group, вследствие на което епизодът е без претенции за покриване на художествени стандарти.

 

 

„Обръщаме внимание на Нова телевизия, че би било крайно неуместно, особено от страна на телевизионен оператор с национално покритие, да рекламира излъчването на предаване, което има претенцията да се бори с неправдата, а в същото време нарушава права върху чужда интелектуална собственост”, коментира Апостол Пенчев, директор "Телевизионни програми", bTV Media Group.

 

 

Продуцент на "Господарите" е bTV Studios. В своите разследвания и репортажи „Господарите” ще спазва добрата практика за отразяване на позицията на всяка от засегнатите страни, за разлика от някои издания на излъчваното до скоро предаване по формата.

 

 

Форматът Striscia la Notizia (Стриша ла Нотиция) е основан през 1988 г. от Антонио Ричи, който е и режисьор и продуцент на италианското шоу."

 

 

Чети и: Зуека и Рачков са новите господари в ефира

 

 

Ето и отговора на Нова ТВ:

 

 

"На 17-ти юни, когато Нова ТВ обяви завръщането на "Господари на ефира" по Нова, продуцентите и медията поясниха, че през новия сезон предаването няма да бъде по лиценз на италианското Striscia La Notizia.

 

 

Марката "Господари на ефира" от самото раждане на предаването е валидно регистрирана на името на продуцента - Global Vision, от който Нова ТВ придобива правата върху бранда.

 

 

През всичките 10 години, предаването създава и развива своя облик - освен собствено заглавие,  напълно различно от това на италианското шоу, то предлага на зрителите различни рубрики и собствени характеристики и елементи, които оформиха уникалния му облик, значително различен от италианското Striscia La Notizia.

 

 

Екипът от сценаристи, режисьори и водещи, които превърнаха "Господари на ефира” в институция, ще предложат много нови неща през предстоящия десети сезон, които още веднъж ще докажат, че предаването има своя уникален и неподражаем стил.

 

В тази връзка, Нова ТВ и продуцентът на "Господари на ефира" – Джуди Халваджиян, смятат обвиненията на BTV Mеdia Group за напълно неоснователни и провокирани единствено от притесненията им, че любимото на всички на зрители предаване се завръща в ефира на Нова ТВ от 10 септември. "

 

 

Предстои да разберем дали двете медии ще се хвърлят освен в битка за рейтинг и в съдебна борба.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Шоу