Кино програма подгрява спектакли на Sofia Dance Week 2012

 

Директно от Германия пристига лентата „Rhytm is it!”

 

 

За първи път седмицата на съвременния танц в София включва специална програма Sofia Dance Week Cinema. Инициативaта, посветена на киното, ще се случи в дните преди официалното откриване на фестивала и абсолютно безплатно ще предложи на почитателите на танца една различна гледна точка към любимото изкуство. Програмата на  Sofia Dance Week Cinema се състои от три филма, които преплитат музика, танц и кинематография и не само въвлича зрителите в сложното общуване между различните изкуства, а и провокира сетивата и емоциите на още едно художествено ниво.

 

 

 

 

Директно от Германия пристига лентата „Rhytm is it!”, за да разкаже за първия голям образователен проект на Берлинския филхармоничен оркестър с диригент Сър Саймън Ратъл. 250 деца от рискови социални групи участват в изключително пътешествие из класическата музика и танц под вещото ръководство на големия английски хореограф Ройстън Малдум. За тях класическата музика е далечно и непознато усещане, но след упорита и вълнуваща подготовка те танцуват в „Пролетно тайнство” на Игор Стравински заедно с оркестъра на Берлинската филхармония. Прожецията, която ще се състои на 18 септември от в 19.00 ч. Expo Hotel, е част от програмата благодарение на Гьоте Институт.

 

 

Вдъхновен от инициативата на Берлинската филхармония е грандиозният танцов спектакъл „Špalíček”. Зрителите ще имат възможност да се докоснат до твочерския процес на участниците през кино екрана. Проектът е реализиран от екип чешки артисти по повод 50-годишнината от смъртта на чешкия композитор Бохуслав Мартину. В него са включени деца от пражки основни училища, които произлизат от различни социални групи и до този момент не са имали съприкосновение с танцовото изкуство. „Špalíček” достига до българската публика  с любезното партньорство на Чешки център, които са и домакин на прожекцията на 19 септември от 19.00 часа.

 

 

Чети и: "Мач на звездите"

 

 

Социалната тематика на първите два филма ще прелее в документален преглед на най-доброто от испанската танцова сцена в „Как танцуват в Испания?”. Благодарение на Институт Сервантес ще можете да се запознаете се със съвременния танц в Испания в лицето на Бланка Ли, Куки Херес, Белен Лопес и много други на 27 септември от 19.00 часа. Прожекцията ще се състои в Институт Сервантес, а входът е свободен за цялата програма на Sofia Dance Week Cinema.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Шоу