Бендът на Дизи Гилеспи идва в България

 

Dizzy Gillespie™ Afro Cuban Experience ще забият в зала 3 на НДК

 

 

Организаторите на летния A to JazZ Festival с гордост представят Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience. Бендът на един от най-невероятните джаз музиканти в света Дизи Гилеспи ще представи в София музиката от афро - кубинския му период, допринесъл силно за развитието на латино джаза в Америка.

 

 

Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience е начело със стария приятел на Дизи и негов басист - Джон Лий и със специалното участие на кубинския перкусионист Мачито джуниър. Те ще свирят емблематични пиеси като „Manteca”, “Tin Tin Deo” и “A night in Tunisia”, потапяйки ни в очарованието на невероятното творчество на Дизи Гилезпи.

 

 

За първи път българските меломани ще могат да се докоснат до историята на афро-кубинския джаз и Дизи Гилеспи на 15 февруари 2012 г. в Зала 3 на Националния дворец на културата (НДК).  Билетите за концерта могат да бъдат намерени от днес до 31 декември 2012 г. на промоционални цени от 25 лв. и 35 лв. в мрежата на Ивентим и касите на НДК.

 

 

 

 

Историята е разказва, че Дизи Гилеспи  се запознава с Чано Позо през 1947 г. благодарение на влиятелния кубински музикант Марио Бауза. Двамата остават приятели за цял живот, като заедно създават афро-кубинския джаз, който става изключително успешен благодарение на уникалните му ритми.

 

 

Чети и: Коледният концерт на Деси Тенекеджива е разпродаден

 

 

Майсторството на Дизи Гилеспи се отличава във всеки изсвирен тон от неговия пословичен, изкривен нагоре, тромпет. Групата Afro Cubans на кубинския перкусионист  Мачито (формирана през 1940 г.) и създатели на стила Cu-Bop, имат огромно влияние върху музиканти като Дизи Гилеспи. Той  толкова много обича тази музика, че през 1975 г. кани сина на Мачито – Марио Грило, известен като Machito Jr., да се присъедини към групата на Дизи за записването на един от най-забележителните джазови плочи в света – „Afro-Cuban Jazz Moods“.

 

 

Така, почти 40 години по-късно Machito Jr. съвсем естествено се присъединява към проекта Dizzy Gillespie™ Afro Cuban Experience под ръководството на Джон Лий - дългогодишния басист на Дизи и шеф на легендарния Dizzy Gillespie™ Big Band.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Шоу