Професор Кирил Стефанов стана на 80. Отбелязва празника с концерт

 

Ансамбъл "Пирин" ще празнува с голям концерт в Зала 1 на НДК през май

 

 

На 28 март се навършват 80 години от рождението на професор Кирил Стефанов - един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и по света.

 

 

В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор, проявена в много голям мащаб в ансамбъл "Пирин", където работи като главен художествен ръководител и диригент в продължение на почти половин век, той е създал и претворил над 750 произведения на фолклорна основа.

 

 

Под ръководството на проф. Кирил Стефанов ансамбъл "Пирин" е реализирал над 6000 концертни изяви в повече от 55 страни по всички континенти на света пред публика, надвишаваща 6 500 000 зрители и слушатели. Над 100 издания са отбелязали художествените изяви на ансамбъла и възторжените отзиви идват от цял свят - Америка, Англия, Италия, Германия, Русия, Ливан, Япония, Индия, Тунис и др.

 

 

Кирил Стефанов е роден в гр. Благоевград на 28.03.1933 година. От малък свири на цигулка, завършва с отличие хорово дирижиране в Софийската държавна консерватория, учи композиция и хармония, оркестрация и музикални форми, народна музика при проф. Марин Големинов, проф. Парашкев Хаджиев, проф. Димитър Сагаев, проф. Стоян Джуджев - едни от най-големите имена на българската музикална култура.

 

 

От 1956 година е главен художествен ръководител и диригент на Държавния Ансамбъл "Пирин", с чието изкуство получава широка известност. 20 години преподава хорово дирижиране в Югозападен университет "Неофит Рилски".

 

 

 

 

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми - от големите сюити върху народни мотиви - за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор, а неговите инструментални композиции като: “Игра”, “Средногорски”, “Песен и танц” и песни като: „Катерино моме“, “Море, аресах си”,“Вила се й гора”, “Алтън Маро”, „Тръгна мома за вода”, “Я ти постилам шарени черги”, “Мори айда, айда“ и много други, са актуални и до днес.

 

 

Участва със свои произведения и изпълнения на ансамбъл "Пирин" във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". Този албум е награден с високата международна награда "Грами" за 1991 година.

 

 

Освен това дискографията с негови произведения включва 12 дългосвирещи плочи  на "Балкантон", 15 аудиокасети с образци на българската фолклорна изразност (обработка и музика), 5 компактдиска, множество печатни издания с песни на фолклорна основа, 5 от които самостоятелни с произведения на Кирил Стефанов, съдържащи над 200 песни за хор, солисти и оркестър., както и студии и цветни помагала в областта на диригентското майсторство.

 

 

Проф. Кирил Стефанов освен композитор, диригент, режисьор и педагог е и един от най-сериозните застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето й в комбинация със съвременно изкуство.

 

 

Носител е на редица български ордени и отличия. Награждаван е два пъти със златната плоча за творчество на "Балкантон". През 1982 година е получил Златната плоча на гр. Нашвил САЩ.

 

 

На 14 май 2013 г. в Зала 1 на НДК ще се състои Тържествен концерт-спектакъл на Ансамбъл "Пирин" - „Аз съм Пирин, мила ми Земьо”, специално създаден по случай 80-ата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:  

И още отбелязва празника с концерт, майко простотия, отбелязват празника с концерт, нещастна работа...

Глупаци, не се слага такова заглавие. Прости драскачи, наречени журналисти. Кирил Стефанов почина през 2005 година и не може да навърши 80 години. Ще се отбележи годишнина, така се пише. Неграмотни некадърници.

Още Шоу