Шампионатът по Въздушна китара идва във Варна

 

Първото състезание от българската надпревара ще се проведе на 2-ри юли

 

 

България вече е официален член на Световния шампионат по Въздушна китара (Air Guitar World Championships). Първото състезание от българския шампионат ще се проведе на 2-ри юли във Варна, в рамките на фестивала Funcity. През юли ще бъдат проведени кръгове и в други градове, а в началото на август ще бъде излъчен най-добрият изпълнител на Въздушна китара (Air Guitar) в страната за 2013 г. Шампионът на България ще участва на Световния финал по Въздушна китара в Оулу, Финландия, който ще се проведе от 21-ви до 24-ти август.

 

 

Гери Турийска от Rubikub и Иво Чалъков, китарист на Gravity Co. са сред членовете на журито във Варна. Те ще оценяват изпълнителите по три критерия: техника (сходство с истинско свирене на китара), сценично присъствие (излъчване на музикална звезда, рокенрол чар, атратктивно поведение), въздухарство (въплъщаване на налудничавия дух на Въздушната китара). Няма изисквания за облеклото. Всякакви интересни решения и костюми се поощряват.

 

 

 

 

Инструментът на всеки участник трябва да бъде невидим, т.е. въздух. Самото състезание протича в два етапа. В първи етап участниците изпълняват 60 секунди от предварително избрано от тях парче или микс от няколко парчета. Във втори етап всички претенденти изпълняват 60 секунди от едно и също популярно парче подбрано от журито. Оценяването става по шестобална система. Участникът с най-много точки става градски шампион. Първите трима от всеки град се класират за националния финал.

 

 

Чети и: Ищар снима нов клип в България

 

 

Всеки навършил 18 години може да се запише и да участва в състезанието. Свиренето на Въздушна китара не изисква умения за свирене на истинска китара, така че всеки, който е достатъчно смел да излезе на сцената, да направи шоу и да забавлява публиката може да участва. Най-добрият ще стане шампион на България и ще участва на Световния финал във Финландия. Записването става на e-mail airguitarbg@gmail.com или със съобщение на FB страницата на Air Guitar България. Състезанието във Варна е на 2-ри юли, в 21:30 на сцена Обсерватория в Морската градина.

 

 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Шоу