Skiller и Balkan Khans на Sziget 2013

 

Програмата на Sziget отново включва и българско участие след двегодишна пауза

 

 

Едно от най-ярките места на най-вълнуващия фестивал в Европа, е Yeni Raki Roma Tent, домът на международната ромска музикална култура. А за нас тази година това място ще е още по-вълнуващо, тъй като специални гости ще бъдат Skiller и Balkans Khans.

 

 

Името Balkan Khans има двойно значение. От една страна, хората от Ориента и Индия наричат "ханове" големите майстори на музиката. От друга страна, "хан" е стара турска дума, която идва от персийски и означава "подслон, странноприемница". Тоест, това е  мястото, на което туристи и авантюристи се събират и споделят истории, песни и като цяло създават една нова култура.

 

 

Този музикален експеримент, част от който са Skiller, легендарният цигулар Венци Такев, мултиинструменталистът Николай Иванов и виртуозът на тъпан и гайда Кольо Иванов, съчетава балканска музика с тежък дъб, индийски елементи, фюжън, джаз, племенни ритми и т.н. Какво по-добро допълнение към разноцветната палитра на сцената на Yeni Raki Roma Tent?

 

 

"За нас ще бъде удоволствие да съчетаем различните стилове и нестандартното звучене в една нетрадиционна комбинация. Това ще бъде първото ни участие на Sziget, но не и последното, надявам се!”, споделя бийтбокс сензацията Skiller.

 

 

 

 

Освен Balkans Khans, на сцената на Yeni Raki Roma Tent ще може да се насладите на спиращите дъха циркови, танцувални и театрални изпълнения на индийците Kawa Musical Circus, съпровождани от автентична музика. Откриващи програмата ще бъдат Amariszi от Холандия. Младата банда с уникален балкански звук ще направи своя дебют на Yeni Raki Roma Tent. Тяхната музика е уникално съчетание от поп, реге и фолк елементи.

 

 

Чети и: И тази година "На тъмно freestyle" сцена на Spirit-a

 

 

Програмата на това вълнуващо място, посветено на ромската култура се допълва от изпълненията на групи от цял свят като италианците Mascarimiri, хърватският ди-джей, живеещ в Швейцария Dj No Sikiriki, страхотните After Phurikane, унгарците от Kanizsa Csillagai, както и румънците от Fanfara Transilvaniа, най-важният представител на испанското „Flamenco Nuevo” Juan de Lerida, както и Tsigunz Fanfara Avantura от Полша и много, много други.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Шоу