Едно шуро балканско надсвирване в НДК

 

На една сцена излизат групи от България, Румъния и Сърбия

 

 

Първото по рода си надсвирване ще се проведе в Зала 1 на НДК на 15 Октомври 2013 година. На една сцена ще се надсвирват:

 

 

 

 

Бобан и Марко Маркович оркестър: Най-важният балкански духов оркестър от град Владичин Хан, южна Сърбия, вече дълги години носи титлата "Водещ духов оркестър в Сърбия", която е заслужил много пъти на "Драгачевски събор" в град Гуча от края на 80-те. Музиката, която изпълнява 13-членният оркестър, от една страна е определена с тяхното ромско наследство, като същевременно приема и други музикални и културни образци, близки до ромската традиция.

 

 

Освен 13-те до сега издадени албума, Оркестърът на Бобан и Марко Маркович е изсвирил и музиката във филмите на Емир Кустурица "Ъндърграунд" и "Аризонска мечта" и участва в още десетина игрални и документални филми. Бобан и Марко участват и във филма "Усти Опре" на американския режисьор Алан Сигел, в който се появяват и Ива Битова, Иво Папазов, Калман Балог, Сергей Ерденко, Петър Ралчев и други.

 

 

Марко Маркович, сега основен солист на бандата, е сътрудничил с Ди Джей Шантел като солист и аранжьор на албумите "Диско партизани" и "Планета паприка".

 

 

Фанфаре Чиочарлия (в превод „Оркестър чучулига”) е 12-членен духов оркестър от село Жече Праини в североизточна Румъния. Известни са като най-бързия духов оркестър на света, в рамките на проекта "Балкан Брас Батъл". Техният музикален стил произхожда от традициите на ромската и румънската фолклорна музика, но те също така свободно заемат от турските, българските, сръбските и македонските музикални стилове.

 

 

Те са известни най-вече с много бързи изпълнения, с висок заряд на звука, със сложни ритми и много бързи сола на кларнет, тромпет и саксофон, като понякога достигат и до 200 бита в минута. "Фанфаре Чиочарлия" са известни с използването на ноти в техните изпълнения, както и с присъствието на стари, очукани инструменти на сцената.

 

 

Иво Папазов – Ибряма: Музиката му днес е извор на всичко, което нашите сетива обичат - нежно, лирично и лудешко-весело преплитане от пъстри звуци и красиви мелодии, импровизации, орнаменти -една истинска шевица от ритми, вдъхновени от любов, отварящи сърцата ни към най-съкровеното.

 

 

Носител на множество награди между които "Специалната награда на БГ радио" за ролята си като посланик на българската музика по света, "Златна значка на Атлантическия клуб" и голямата награда "Вдъхновение" на Десетия Юбилеен Салон на Изкуствата.

 

 

Чети и: "Сезоните в нас" - два бутикови концерта

 

 

На 04 октомври е удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на СВУБИТ. Иво Папазов – Ибряма става 117-ти по ред почетен гражданин на Стара Загора от учредяването на званието през 1963 г. На 24 май 2011 Иво Папазов - Ибряма е награден по предложение на Министерски съвет с орден "Св. св. Кирил и Методий" - признание за особено значимите му заслуги в областта на културата и музикалното изкуство.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Шоу