Мира Кацарова празнува музиката на Били Холидей

 

Премиерата на "Blue Moon-songs of Billie Holiday" е на рождения ден на Лейди Дей - 7 април

 

 

Тази година светът отбелязва стогодишнината от рождението на една от най-харизматичните и влиятелни певици в историята на джаза – Били Холидей. На 7 април, когато Лейди Дей е родена, Мира Кацарова ще представи своя проект, посветен на музиката на голямата джаз вокалистка. Заглавието на новата си концертна програма Мира е избрала от името на една от най-знаковите песни на Били – "Blue Moon-songs of Billie Holiday".

 

 

Били Холидей е родена като Елеонора Фейгън през 1915 г. Тогава родителите ѝ били все още тийнейджъри. Баща ѝ ги изоставя, когато тя е още бебе и така започва печалният и труден живот на Лейди Дей, белязан от мизерия, глад, затвор, наркотици, расизъм..., но и музика! Музика, изпята изключително въздействащо. Музика, която кара слушащия да съпреживява историите, разказани в нея – истории, лично изстрадани или вълнували самата Били Холидей. Нейният глас предава истината, нейната музика я рисува по необикновен начин.

 

 

Известните думи на Лейди Дей - "Казват, че никой не може да изпее думата "глад" като мен, или думата "любов" ... Може би е така, защото много добре знам какво означават и двете думи... Навярно имам достатъчно гордост да не се срамувам от тях и достатъчно смелост да не искам да забравя...", вероятно очертават най-силната съставка на нейното творчество – проникнала във всеки тон, акорд, дума и фраза на Били Холидей. В краткия си жизнен път, вдъхновителката на десетки музиканти и последователи след това, успява да изпее живота така, както трудно би могъл да го направи някой, с топлия си, отличителен глас, който определено има какво да сподели с публиката. Приживе Били Холидей дори не е подозирала каква следа ще остави в музикалната история и в сърцата на своите почитатели.

 

 

Следа, която сто години по-късно продължава да провокира музикантите да я изследват и допълват със собствения си прочит на композициите на Били Холидей. В предстоящия си проект Мира Кацарова е вложила себе си и своето лично музикално пътуване, свързано с Били Холидей, стартирало когато тя е била дете...

 

 

На рождения ден на Лейди Дей - 7 април, от 20:00 часа в Sofia Live Club, заедно с нейните любими музиканти и приятели Мирослав Турийски, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов, Мира ще представи "Blue Moon-songs of Billie Holiday". Аранжиментите са направени от тримата страхотни инструменталисти, а към тях на сцената ще се присъединят двама млади и талантливи артисти - Денис Попстоев – алт саксофон и Божидар Василев – тромбон. Гост-музикант ще бъде и виртуозният китарист Николай Карагеоргиев,  който през последните 10 години живее и работи в Швейцария, и по-специално в Swiss Jazz Orchestra. След концерта DJ Mr. Moon ще направи специален тематичен сет.

 

 

Всички заглавия, включени в „Blue Moon-songs of Billie Holiday“, ще представят личната интерпретация на Мира и музикантите, с които е създадена тази програма, изпълненията им носят отпечатък на вълнението, емоциите, и вдъхновението, които те са откривали в музиката на Били Холидей през годините, и онази непреходност и универсалност на посланията в песните на Лейди Дей, базирани на простотата, истинността и личния почерк във всеки изпят от нея куплет...

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Шоу