Фестивалът !Olé! с първо издание в София

Ариадна Кастейанос

 

Чуй думите. Почувствай музиката.

 

 

 

Три звезди на новата испанска и латиноамериканса сцена - Ариадна Кастейанос, Росио Маркес и Кармен Парис, пристигат в София през октомври, за да представят нов, бунтарски прочит на традиционната испанска музика в рамките на фестивала !Olé!
Първото издание на фестивала, чийто организатор е Институт Сервантес-София, съвпада с 10-тата годишнина от началото на работата на културната институция в България. След Седмица на испанското кино, в която Институт Сервантес-София партнира на Посолството на Кралство Испания у нас, и Деня на испанския език, провеждан от Сервантес всяка година, последната инициатива на института - фестивалът за нова музика от Испания и Латинска Америка !Olé!, ще бъде представена през месец октомври под мотото “Чуй думите. Почувствай музиката.”

 

 

Ариадна Кастейанос и Ed Is Dead - Пиано, фламенко и електронен саунд

 

 

Трите концерта от фестивала - на Ариадна Кастейанос, Росио Маркес и Кармен Парис, се организират в партньорство с Джаzz+ и ще се състоят в Независим театър на 6, 13 и 15 октомври. !Olé! ще бъде открит от андалуската пианистка и композитор Ариадна Кастейанос, наречена от американското списание Vanity Fair “един от най-добрит млади джаз музиканти на своето поколение”. Ариадна е окрита и представена на голямата сцена от една важна фигура в испанската култура - продуцентът и музикант Хавиер Лимон, който е зашеметен от изключителната й техника и музикалната й интуиция. Нейният албум Flamenco in Black&White печели награда “Грами Латино” през 2013 г. В България изпълнителката пристига с диджея и продуцент Ed is Dead, резидент на Fashion Beat Team в Мадрид.

 

 

 

 

Росио Маркес - Традиционното фламенко се превръща в модерна класика.

 


Програмата на !Olé! ще продължи на 13 октомври с концерт на Росио Маркес - без съмнение, една от водещите изпълнителки в едно ново и много силно фламенко поколение, което привлича внимание не само в Испания, но и по света. Росио Маркес издава последния си албум El Niño заедно с Universal Music Испания през септември 2014 г.  Албумът е амбициозен проект - трибют към фламенко легенда Пепе Марчена, и според много критици е истинска съвременна класика. El Niño е записан с прочутия фламенко китарист Пепе Хабичуела, Раул Фернандес - един от най-търсените испански продуценти и музиканти, и световно признатия артист Педро Г. Ромеро.

 

 

Енциклопедичните познания на Росио Маркес за огромно разнообразие от фламенко стилове, нейната силна страст към учене и усвояване на други жанрове и безкрайната енергия, с която търси нови пътища за развитие, я правят не само име, което заслужава внимание, но един от най-свежите артисти на испанката и световната сцена. Росио притежава забележитен глас и силно сценично присъствие, използва нови и различни изразни средства и с лекота успява да трансформира в песните си един традиционен жанр като фламенкото, доближавайки го до разбирането и чувствителността на съвременния човек.

 

 

 

 

Кармен Парис - Хота, джаз и кубински музиканти

 

 

Фестивалът за нова испанска и латиноамериканска музика !Olé! ще бъде закрит от Кармен Парис, която пристига у нас с атрактивно трио кубински музиканти. Кармен Парис е колоритен арагонски артист и става световно известна през 2002 г. със своя албум Pa’ mi genio (Warner Music), в който дава нов прочит на арагонската фолклорна музика с космополитен и съвременен подход. В следващите си албуми Кармен Парис продължава да експериментира с арагонската хота, съчетавайки я с хабанера, ранчера, чотис, ча-ча и испански и бразилски фолклорни ритми. През 2013 г. излиза нейният четвърти албум Ejazz con Jota, в който за първи път хотата звучи заедно с джаз оркестър от световно известни северноамерикански музиканти - легендарният саксофонист Джордж Гарзон, Мелиса Алдана и барабанистът Хоел Росенблат. Изключително забавна и атрактивна на сцена, Кармен Парис има невероятно чувство за хумор и с радост разказва увлекателните истории  за всяка своя песен - освен невероятна певица, тя е и комедийна актриса.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допанала:

Още Шоу